pátek 5. prosince 2008

KRUANOVA CESTA NA TELEVIZNÍ OBRAZOVKY II.

Od mého rozhovoru s Kubou Husarem o kruanovském seriálu, který připravuje společně s producentem Tomášem Krejčím, uteklo půl roku (poprvé jsem se o něm doslechl loni touto dobou). Když jsem ale pátral na netu po nějakých novinkách, dogoogloval jsem se jen pár článečků omílajících stále tytéž informace, načež jsem usoudil, že nazrál čas pro exkluzívní rozhovor č. 2.


Nuže, v jaké fázi se teď seriál nachází?

Se spoluscenáristou Vojtou Bednářem máme napsaný pilot plus několik dalších dílů. Mile nás překvapily velmi pozitivní reakce ze všech stran, myslím, že se nám poměrně daří dostat to nejlepší z původní předlohy (především dokonale funkční mytologie a podrobně katalogizovaný svět) do kontextu s moderními seriálovými postupy.

Narazili jste při dosavadním adaptování komiksu na nějaké problémy?

Jsme stále tak trochu na začátku, čeká nás veliký objem práce. Problémy zatím nejsou, seriálová synopse nám slouží jako komplexní soubor plot-pointů a motivů, které v jednotlivých dílech dále rozvádíme. Myslím, že z naší strany problém nenastane, s Vojtou se nám ve dvou píše velmi dobře, píšeme spolu deset let a stále se máme čím překvapovat, trumfovat :) V mém případě jde o srdcovou záležitost, Kruana mám nabiflovaného jako máloco a v současnosti pro mne v ČR neexistuje větší výzva než dovést tento projekt úspěšně do konce.

Jaké změny oproti předloze jste zatím udělali?

V původní verzi jsou mezilidské vztahy poněkud upozaděné a trošku sterilní (není to ale chyba autora, je to determinované dobou a cílovou věkovou skupinou časopisu ABC), neváháme je okořenit mezigeneračními názorovými rozpory (např. vztah Kruana a Rua, jeho otce), spiknutími (Zářící se postupně rozdělí v pohledu na Gron-c-chy na několik znesvářených táborů) a nečernobílými postavami (např. postava Mola, vrchního otrokáře). Nerad bych ale prozrazoval cokoliv ze scénáře, na to je poměrně brzo, všechny texty s námi bude ještě dramaturgovat Česká televize.

A co se bude dít dál?

Zatím to vypadá, že seriál bude mít minimálně dvacet šest půlhodinových dílů a mohl by být nasazen v sobotním prime-timu, což by bylo skvělé, na druhou stranu by to zvýšilo nároky na umírněnost a celorodinný formát.
















Umírněnost a celorodinný formát?

Musíme dodržovat konvence věkové přístupnosti, na usekané končetiny a vyhřezlé mozky můžeme rovnou zapomenout - ale s tím bychom u takto velkorozpočtového projektu nepochodili asi u žádné televize. Také by seriál měl být srozumitelný širšímu diváckému spektru - což vnímáme jako velkou výzvu, ale zároveň nezbytnou průpravu pro jakoukoliv další scenáristickou činnost.

Jak se na vaší dosavadní práci tváří autor předlohy, „ábíčkovský Stan Lee“ Vlastislav Toman?

Byl hodně spokojený, měl radost, že k tématu přistupujeme s úctou a citem a zodpověděl nám pár důležitých otázek, které nebylo možné vyčíst z comicsu a které jsme potřebovali pro práci na scénářích vědět. Zatím si myslím z jeho strany nehrozí žádný zásadní apel na změny. Ocenil fakt, že jsme jeho dílo přizpůsobili dnešní době,aniž by se z něj vytratila ona původní atmosféra. Však jsme také některé klasické citace ve scénáři s chutí nechali v původním znění :)

Existuje v současnosti nějaký sci-fi seriál, ke kterému bys ten váš připodobnil?

Musíme počítat s tím, že seriál nebude žánrově zcela vyhraněný (ani to není náš záměr, chceme touto formou v ČR přitáhnout k žánru science fiction co nejvíce lidí), objeví se v něm některé klasické prvky, toliko známé v jiných např. dobrodružných seriálech. Nejsem kdovíjakým fanouškem seriálu STAR GATE, ale v současnosti mě nenapadá jiný zahraniční žánrový ekvivalent, který by byl KRUANOVĚ CESTĚ nějak zásadně podobný.

Díky za rozhovor

Kuba na ČSFD

Kubova homepage

Žádné komentáře: