neděle 25. května 2008

KRUANOVA CESTA NA TELEVIZNÍ OBRAZOVKY

Na Žluté planetě se právě nic netušící muži z mírumilovného kmene Gron-c-chů chystají na lov. V tom zahalí slunce – božstvo Gron-c-chů, které nazývají Zářící – oblaka dýmu a k zemi se snese vejcovitý modul s červeným krabím robotem, považovaným všemi za syna Zářícího, označovaného nadále jako Malý bůh. Ten začne primitivní kmen kultivovat a připravovat ho tak na příchod samotných bohů - pozemšťanů, hledajících pro sebe ve vesmíru nové prostory...


Nejrozsáhlejší původní český sci-fi comics, kultovní sextalogie tandemu Vlastimil Toman/František Kobík (Příhody Malého boha, Příchod bohů, Kruanova dobrodružství, Kruanova cesta, Kruan a Bohyně, Kruan a pozemšťané) vycházela v letech 1973 – 1999 na stránkách časopisu ABC a zejména v dobách rudého temna poskytla výživnou duševní stravu nejedné generaci čtenářů, která na ni dodnes vzpomíná s nostalgickou slzou v oku a to včetně mé maličkosti.


Když mě Kuba Hussar zpravil o tom, že pro Českou televizi píše synopsi seriálu na motivy kruanovských comicsů, zmocnilo se mě vzrušení, jaké si s domácí televizní tvorbou už léta nespojuju. Český seriál je totiž už nějaký ten pátek v hajzlu a nikdo ho nechce ani vytáhnout ani spláchnout - poslední slušný sci-fi seriál pak byl Křeček v noční košili před dvaceti lety a první a poslední hraný seriál podle comicsu, Záhada hlavolamu, dokonce před čtyřiceti.


Kuba, čerstvý absolvent Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a autor řady oceněných studentských sci-fi filmů jako Toxymoron, Dalur či nejnověji Skeletoni, je militantní sci-fista na křížové výpravě za prosazením svého milovaného žánru na českém filmovém plátně a televizních obrazovkách. Fantastické světy jako je ten Kruanův ho fascinují a o tom jak se uvádějí v televizní život je následující exkluzívní rozhovor.



CH: Na Kruanových dobrodružstvích jsem vyrostl a předpokládám, že ty taky.

JH: Kruana jsem poprvé četl v osmi na chatě - zůstala tam totiž stará ábíčka po bratránkovi. Od pěti let jsem také comics kreslil, možná to bylo dáno tím, že se skrz něj krasně a názorně vyprávělo, tehdy ještě nebyla po ruce kamera a potřebné zkušenosti... Comics miluju, často jde v podstatě o umně naservírovaný storyboard, který jakoby volá: ZFILMUJ MĚ! Myslím, že comics a film jdou velmi úzce dohromady, což už zjistili i pánove z Hollywoodu a dnes se ve "filmových comicsech" točí miliardy dolarů.

CH: O kruanovském filmu se mluvilo už před dvěma lety, tehdy ho připravoval režisér Tomáš Krejčí a Endorfilm. Jaká je historie tohohle projektu a jak ses k němu dostal ty?

JH: Situace se v tomto aspektu nezměnila s tím rozdílem, že teď pro Tomáše připravujeme seriálovou podobu Kruana my. S Tomášem Krejčím jsem se poprvé potkal na premiéře Skeletonů a hned jsme si padli do oka, oba máme rádi science fiction a oba věříme, že si zde může najít své diváky. Práva na Kruana jsou stále na jeho straně... tuším, že před lety je chtěli koupit Francouzi a udělat z toho animovaný film, nakonec ale od projektu odstoupili a teď je to na nás.

CH: Původní comics se odehrává prakticky celý v exteriérech, na planetě s odlišnou faunou a flórou a různými domorodými kmeny, zahrnuje roboty, rakety, dokonce i výbuch sopky... Jeho realizace bude nejen na naše podmínky mimořádně náročná a nákladná.

JH: Levné to nebude. Ale myslím, že jak technologie postupuje, všechny aspekty vhodné pro tvorbu sci-fi se zlevňují, ať už je to počítačová postprodukce, motion tracking, nebo třeba jen moderní maskérské materiály a animatronické modely. Také pozvolna přichází úsvit technologie RED CAM... máme se na co těšit a to vše sci-fi do budoucna prospěje.

CH: Co můžeš vyzradit ze synopse, kterou jsi udělal pro ČT?

JH: To nejlepší z comicsu zůstává zachováno. Celý folklór, názvosloví světa Žluté planety, hlavní a vedlejší postavy, Malý Bůh, Hor-tidé... také se na obrazovky dozajista přenese feeling předlohy, některé klíčové scény a dokonce i některé konkrétní hlášky. A Ar-get bude mít samozrejmě čtyři ruce! (smích)

CH: S jakou reakcí se synopse setkala u dramaturgie ČT?

JH: Zatím to na ČT berou velmi dobře, máme možnost spolupracovat s "poučenými" dramaturgy, kteří předlohu četli a mají k ní kladný vztah. To je předpoklad k úspěchu. Zatím nám nikdo klacky pod nohy neháže, ale to může samozřejmě přijít.

CH: Myslíš, že bude mít u nás takový seriál diváky? Neholduje se tu moc ani comicsům ani sci-fi, naopak oblibě se momentálně těší domácí mýdlové opery a seriály ze života...

JH: Bude. Spousta lidí si Kruana pustí jen ze zvědavosti, protože tohle tu ještě nebylo. Také nesmíme zapomenout, že v 80. letech tento comics četlo přes půl milionu diváků... u někoho stačí vyslovit obligátní "Kruan" a máte jistotu, že si to večer pustí. Žánrově vzato, takovýto seriál nemá v české produkci obdoby a jsem rád, že veřejnoprávní televize do toho půjde první - tedy doufejme.

CH: Kromě Kruana se aktuálně připravuje i filmová adaptace undergroundového Aloise Nebela. Jaké další české comicsy bys rád zfilmoval/viděl zfilmované?

JH: Lidé z ČT už viděli jednu scénu a vypadá to prý perfektně, já se tedy přiznám, že Alois Nebel v comicsove podobe mne vůbec nepřitahuje a nemám k němu vztah, ale je jen dobře, že se zde někdo pokouši o nějaký progres. Rád bych viděl na platně (nebo řekněme že i s chutí osobně adaptoval) např. některý z příběhů kompilace 3 x KÁJA SAUDEK (Arnal, apod.), Muriel a andělé, Vzpouru mozků (na tu se ale také možná skutečně dostane, práva jsou) nebo Putování Vlase a Brady. Třeba se dočkáme. Kruan může být startovním výstřelem "nové éry" :)


Díky za rozhovor


Linky:

Kuba na ČSFD

Kubova homepage

1 komentář:

Spider-man řekl(a)...

Teda, jestli tenhle projekt uspěje, tak to se fakt nepředstavitelně těšim. Příběhy ze Žluté planety jsou v dnešní době pro spoustu kultovní a v mém srdci maj velmi pevné místo. Navíc o jejich zfilmování už uvažuju hezkou řádku let.